Ako účinkuje termálna voda

Dnes vám predstavíme zázrak menom termálna voda, ktorá sa k liečbe využívaná už od pradávna.




Využitie termálnych prameňov bolo po stáročia rozsiahle a nešlo len o bezcieľne kúpanie sa. Antické kúpele v starovekom Grécku boli mimoriadne obľúbené pre svoje relaxačné a ozdravujúce účinky

Termálne pramene sa využívajú tiež k liečbe širokého spektra ochorení. Podľa konkrétneho zastúpenia minerálov sa líšia aj blahodárne účinky konkrétneho vrtu.

Toľko faktov. Pozrime sa na to, ako sa dajú v dnešnej dobe použiť. V každom ročnom období má kúpanie v teplej vode svoje čaro. Hlavne v zimnom období, keď po skvelej lyžovačke voda zahreje a uvoľní vaše zmorené telo. Z bazéna možno nebudete odchádzať plní energie, skôr naopak, ale na druhý deň s vďakou pomyslíte na pobyt v bazéne, pretože svalovica bude slovo, ktoré nebudete potrebovať.

Srdcom Tatralandie je zdroj termálnej vody, ktorý vyviera z hĺbky viac ako 2500 m, s teplotou 60,7°C. Vek geotermálnej vody je 27 000 rokov, teda siaha do čias ešte poslednej doby ľadovej, kedy sa na území Slovenska preháňali mamuty, šablozubé tigre a obrovské jaskynné medvede. Je silno mineralizovaná, teda je v termálnych bazénoch Tatralandie v každom okamihu 5 253 kg minerálnych látok blahodarne pôsobiacich na ľudské telo.

Keby sme nechali odpariť vodu z termálneho bazéna, tak dostaneme toto množstvo (objem 1072m3 termálnych bazénov). Rozmenené na drobné je v bazéne z hlavných prvkov 1,7 kg lítia, 663 kg vápnika, 179 kg horčíka, 99 kg draslíka, 402 kg sodíka a 0,25 kg železa.

A čo tak zábava a termálna voda?

Aj keď sa môže zdať, že termálna voda je určená hlavne na tichý pobyt vo vode, nie je tomu vždy tak. Hlavne vekovo mladší isto ocenia, že v bazénoch sú aj atrakcie na aktívny oddych ako je napr. vodná hádzaná, basketbalové koše, volejbalová sieť, lezecká stena s dopadom do bazéna, či plavecký bazén, v ktorom je termálna voda namiešaná tak, aby bola teplotne vhodná na plávanie a zároveň nestratila svoje blahodárne účinky. Na termálnych fajnšmekrov čaká relaxačná časť vonkajšieho termálneho bazéna, v ktorej je termálna voda s teplotou až 40°C.




Blog Tatralandia

Chcete vedieť zo života Tatralandie viac? Prečítajte si naše blogy s rôznymi témami.


Blog Tatralandia →

Aktuálne informácie, obmedzenia a odstávky nájdete tu

viac info