A világ építményei

 16,1 hektáros területen láthatók az ismert építmények fém kicsinyített másai, megtekinteni saját szemmel a kovácsmester munkáját 

 Atomium

Emlékmű, melyet André Waterkeyn mérnök tervezett az Expo 58 brüsszeli Világ kiállítás alkalmából. 

Fém konstrukció a vas kristályt formázva, felnagyítva 165 milliárdszorosra 9 golyóból áll, melyek az atomokat jelképezik. Az atomok a kocka csúcsaiban helyezkednek el, és egy atom a kocka közepében található. Az egyes golyókat alagutak kötik össze, melyek az atomok közötti láthatatlan erőket jelképezik. Az egész építmény három dupla pilléren nyugszik lépcsőkkel.


Big Ben


Elizabeth Tower, albo zwyczajowo Big Ben, to wieża znajdująca się w północno-wschodniej części Pałacu Westminsterskiego, w którym zasiada brytyjski parlament. Jej zwyczajowa nazwa została zaczerpnięta od zawieszonego w niej dzwonu. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych zabytków Londynu. Wieża zegarowa została zbudowana według projektu architekta sir Charlesa Barry’ego podczas odbudowy Pałacu Westminsterskiego. Burj Al-arab

Fordításban –Az arabok tornya egy luxushotel Dubai-ban az Egyesült Arab Emirátusban. Mesterséges szigeten fekszik 280 méter távolságban a Jumeirah tengerparttól, a szárazfölddel magánút köti össze. Az épület alapjai 40-45 m nyúlnak le a tengerfenékbe. Az épület formájával a a tipikus arab vitorlások megfeszített vitorlájára emlékeztet. A hotel építéséhez 70 000 köbméter betont, 9 000 tonna acélt és a díszítéshez 10 000 m² aranyfüstlemezt használtak felCN Tower

Magas torony az Ontario – tó partján. Mint telekommunikációs torony szolgál, TV és FM jelet sugároz. Évente több mint 2 millió látogatót fogad a világ minden részéről. A torony építése  1973 februárjában kezdődött, az alapjai 15 méter mélységbe nyúlnak le. A torony a lépcsők tetejéig 147 emeletes és 336 m magasan platformot helyeztek el, melyen 360°-os vendéglő található. A vendéglő különleges abban, hogy 72 perc alatt egyszer körbefordul a tengelye körül.Eiffel Torony 

Ez egy fémkonstrukció, mely a Champ de Mars-on áll a Szajna közelében Párizsban. Legmagasabb építmény Párizsban, és a világ egyik leghíresebb nevezetessége.
A torony 1887-től 1889-ig épült a Francia forradalom 100. évfordulójának emlékére a Világkiállításra. 
Az építkezésben 3000 fémmunkás vett részt és 2,5 millió nittel 18038 előre elkészített vaselemet helyeztek el mindössze 26 hónap alatt. A toronynak 3 platformja van – 57 m magasan, 115 m magasan és a harmadik csaknem a torony tetején 274 m magasan.

Az Eiffel-torony a párizsi lakosság ellenállásba ütközött, akik Párizs szégyenfoltjának tartották. Ma viszont az Eiffel-torony lényegében az egyik legszebb példája a világ építészetének.


Petronas Tower

Felhőkarcoló ikertornyok, melyeket César Pelli brazil építész tervezett. A tornyok építését a Petronas olajcég szponzorálta, amiről a nevüket is kapták.

A tornyok 170 méter magasan a 41. és 42. emelet között 58,82 m hosszú és 5 m széles kétszintes híddal van összekötve. Tűzvédelmi vészkijáratként és kilátóhelyként szolgál. A hidat nem rögzítették szilárdan, így lehetővé teszi a tornyok egymástól való független mozgását szél esetén egészen 30 centiméterig.

Közlekedést az épületben kétszintes felvonók biztosítják, az alsószint tartalmazza a páratlan emeleteket és a felsőszint a páros emeleteket. Szabadság - szobor 

 


A barátság és a segítségnyújtásra emlékeztet, melyet Franciaország nyújtott az amerikai telepeseknek. New York város előtt áll egy kis szigeten 1886 óta.
A női alak jobb keze, melyben fáklyát tart 12,8 m hosszú, csak a mutatóujja 2,4 m hosszú. A szobor lábainál a zsarnokság széttört bilincsi hevernek. A bal kezében a szobor táblákat tart, melyek a Függetlenségi nyilatkozatot jelentik. A szobor koronája a hét sugárral szintén a szabadságot jelképezi, melynek hét tenger felett hat kontinensre kell sugároznia. 


Sydney Operaház

Az operaház épülete példája a különleges héjnak. A héjak ezen az épületen főleg művészi célt szolgálnak. A héjak rendhagyó formájának feladata az volt, hogy az épületet jelentősen elkülönítse a félszigeten található nagyváros szögletes épületeitől.

Sydney Opera House öt főcsarnokkal, kiállító teremmel, felvételi stúdióval és vendéglővel rendelkezik. Az operacsarnok 1507 férőhellyel és a koncertterem 2679 férőhellyel rendelkezik.
Az építmény Ausztrália legismertebb eleme, ismert az egész világon


PISAI FERDETORONY

 

A haranglábbal rendelkező torony építése a Bonanna Pisana  építész irányítása alatt 1174 ben kezdődött. 
Amikor az épület elérte a harmadik emeltet és körülbelül a 11 méter magasságot az épület gyűrű formájú alapja oldalra dőlt pontosan 15 centiméterrel. 
Pisano igyekezett a dőlést korrigálni a negyedik emeleten, de nem sikerült neki, s attól tartva, hogy az épület leomlik, nem folytatta az építkezést.
1234 – ben Giovanni di Simone építész viszont felépített további három emeletet a toronyra azonos eljárással, mint Pisano. 
Így megépült a henger alakú alaptorony. A puha altalajnak köszönhetően a torony dőlésszöge a századok alatt nőtt és a 20. szasad végére már elérte a  4,5 métert. Ezért a torony magasságáról mindig két adatot közölnek. Az északi oldalon a magasság 55,22 m és a déli oldalon pedig 54,52 méter.Taipei 101

Ez egy 101-emeletes felhőkarcoló a Tchaj –pej városban na Taiwan-ban. JEz a világ harmadik legmagasabb épülete. Összesen 101 emelete van a föld felett és 5 a föld alatt. Az épület egy aktív tektonikus törésvonal közvetlen közelében áll és egyben a gyakori tájfunok és trópusi viharok térségében.
C. P. Wang taiwani építészt a növény, mely kétségtelenül kapcsolódik ehhez a régióhoz, a bambusz inspirálta. Első ránézésre nem túl szilárd, de összetételének köszönhetően természetesen rugalmas. Az építész inspirációja az épület homlokzatán is megjelenik, mely egy hatalmas pengére emlékeztet.
A különleges műszaki megoldások a Taipei 101felhőkarcolót a világ modernépítészetének egyik szimbólumává tették.  


Szélmalom

Csak néhány kilométerre, keletre Rotterdamtól, a Dordrecht város közelében található a híres, a turisták és tanulmányi kirándulások célpontja a 19 szélmalomból álló csoport. Ezek a malmok 1740 körül lettek felépítve és mind a mai napig teljesen üzemképesek. A számuknak, méretüknek és az egész komplexum állapotának köszönhetően a malmok csoportja 1997-ben felkerült az UNESCO Emlékek listájára.


Torony a Kamzík-on

Ez egy TV-torony, mely a Pozsonyi erdőparkban található a Kis-Kárpátokban, a Koliba-nak nevezett térségben. Pozsony legmagasabb építménye. A torony a főváros egyik tájékozódási pontja. Az építmény alapkövét 1967-ben rakták le és 1975-ben fejezték be az építését.

A Kamzík domb magassága 438,4 méter a tengerszint felett magas és jól látható széles környékről, mely biztosítja a toronynak a remek sugárzást, de a torony láthatóságát is. Csaknem minden a fővárosba vezető útról ez az első pozsonyi építmény, amit az utazó meglát. A torony sziluettje világos és karcsú. A torony egy időben szolgál sugárzásra és a nyilvánosságnak. 


TATRAPOLIS – MINIATŰRÖK VILÁGA TATRALANDIA

Kovácsmesterség és az utazási szenvedély kapcsolódásáról van szó, ami rendhagyó gyermek szórakoztatópark formájában testesült meg. 

TATRAPOLIS