Víz összetétele

Az egész éves Aquapark Tatralandia szíve a termálvíz forrás, mely több mint 2500 m mélységből fakad 60,7 °C-on.


A termál ásványvíznek a medencékben a Liptó vizei között különleges státusza van. Egy részben tartalmazza a tengeri vizet a paleogén tengerből, mely a Liptói medencét borította már 40 millió évvel ezelőtt. A gyógyvíz a Tatralandiában jótékonyan hat a mozgás- és légzőszervekre.

Kémiailag a Ca-Na-Mg-HCO3-SO4 típusú vízről van szó megnövelt NaCl tartalommal, 4,4 – 4,7 g/l teljes ásványi anyagtartalommal. A víz emelt SiO2, Sr, B, F a K mennyiséget tartalmaz.

ElemÉrtékEgység
Kalcium - Ca617,2mg/l
Magnézium - Mg 168,3mg/l
Stroncium - Sr 7,08mg/l
Bárium - Ba0,04mg/l
Lítium - Li1,4mg/l
Nátrium - Na412,5mg/l
Kálium - K103,5mg/l
Mangán - Mn 0,06mg/l
Vas - Fe 2,07mg/l
Alumínium- Al 0,14mg/l
Ammónium 2,29mg/l
Fluorid - F-2,90mg/l
Klorid - Cl- 218,4mg/l
Bromid - B- 1,0mg/l
Szulfát - SO4-1 011mg/l
Bikarbonátok - HCO32 233,3mg/l

Tengervíz Tatralandiában

A Tropical Pool és a White Lagoon medencék számára szánt tengeri sót a tengervíz párologtatásával nyerik. Sok ásványi anyagot tartalmaz, melyek a Földközi-tengerre jellemzőek, mely nem tartalmaz egyéb sókat. A Tatralandiában használt tengeri só a Földközi-tengerből, Olaszország partvidékéről származik, és specifikus tulajdonságokkal rendelkezik, melyek pontosan erre a vidékre jellemzőek. A tengeri sót a medence vizében feloldják, klór helyett használják fertőtlenítésre. Ennek köszönhetően a víz egészségesebb, tisztább, áttetszőbb és hatásosabb a bőrre, ezen felül természetes antiszeptikus hatású, elpusztítja a mikroorganizmusokat, segít a bőrbetegségek ellen, nem szárítja a bőrt, nem irritálja a nyálkahártyát, nem vált ki allergiás reakciót, nincs kellemetlen klóros szaga, nem csípi a szemet és nem okozza annak pirosodását, ezért alkalmas a legkisebb úszók számára is.

A tengervíz Szalinitása – sósság – általánosan jelöli a tengervízben oldott ásványi anyagok /sók/ koncentrációját. Leggyakrabban  ezrelékben (‰) vagy grammokban egy liter oldatra kivetítve. Többnyire a szalinitáson vagy sósságon az összes oldott anyag koncentrációját értjük a tengervízben. Az oldott anyagok magas hányadát a nátrium klorid /NaCl, konyhasó/ teszi ki. Legnagyobb sóssággal a Holt-tenger vize rendelkezik - 330‰, legalacsonyabbal a Balti tengeré – csak 4 ‰.

Sótartalom a tengerekben és a  TatralandiábanSzalinitása
Holt-tenger 330 ‰
Vörös tenger 42 ‰
Földközi-tenger 38 ‰
Tatralandia –  White Lagoon és a Tropical Pool medencék 23 ‰
Feketetenger 19 ‰
Balti tenger 4 ‰

Celoročné bazény

More vody a osvieženia v desiatich bazénoch Tatralandie otvorených po celý rok.


CELOROČNÉ BAZÉNY