Régió Liptov


Szlovákia egyik legszebb része a Liptó- Kriváň-tól a Kis-Fátráig húzódó terület. Erre ítélik az ideális geográfiai feltételek és az egyedi természeti szépségek,  amelyek kis területen összpontosulnak.A Liptói a természeti szépségeknek, adrenalin élményeknek, termálforrásoknak, népművészetnek, népi hagyományoknak, barlangoknak, építészetének és a történelmenék köszönhetően az első számú turisztikai célpont az egész évben.

Liptót körülveszik Szlovákia legmagasabb hegységei: Magas-Tátra, Nyugat-Tátra és a Choč-hegység északról, Alacsony-Tátra délről, Nagy-Fátra nyugatról és a Poprádi-völgykatlan keletről. Átfolyik rajta Szlovákia leghosszabb folyója, a Vág 43,5 km-es szakaszon és a mellékfolyója, a Belá. Itt található a legnagyobb szlovákiai víztározó, a Liptovská Mara. A földalatti titokzatos szépséget feltárja a 3 elérhető barlang – Demänovská ľadová jaskyňa (jégbarlang), Demänovská jaskyňa slobody (barlang) a Demänovai völgyben, Stanišovai barlang Liptovský Ján-ban.

A régió aktív életet élő látogatóit rengeteg sport, turisztikai és adrenalin lehetőség várja. A raftingtól a vadvízi evezésen, hagymászáson keresztül, kötél és bob pályák, paragliding, sétarepülés, bike parkok, hegyi rollerek egészen a sí, snowboard és freeride pályákig egész télen.

Liptó egyedisége abban rejlik, hogy a aktív relaxálás után kellemes pihenést nyújtanak a az aquaparkok forró termálvizes forrásai. Ideálisan kombinálták a rengeteg tobogánt, vízi attrakciót, relaxációs procedúrákat a szauna világokban és wellness centrumokban és a kilátásokat a szlovák hegyekre.

A látogatónak, aki a Liptó történelmére kíváncsi, lehetősége van megtekinteni a következő helyeket: Likava vár, Liptói öreg vár Liptovský Hrádok-ban, Havránok kelta település Liptovská Mara felett és Vlkolínec falukat, amelyek a különleges építészete miatt részese az UNESCO világörökségnek. Látogatott a Pribilina falu múzeumja is, fa artikuláris templom Stätý Križ-ben, Juraj Jánošík múzeuma, a Fényképek Háza és a Liptói múzeum egyben a Juhpásztor Múzeummal, ami Európában egyedüli.

Ezekre a tradíciókra számos rendezvény kapcsolódik, amelyek az év folyamán megrendezésre kerülnek. A népművészeti fesztiváloktól a koncerteken keresztül egészen a sport és adrenalin eseményekig.

Bővebb információk a Liptó régióról megtalálhatók a http://www.visitliptov.sk/en/

Fedezze fel Liptó szépségét versenyképes áron a speciális kedvezmény kártyának, a LIPTOV Region Card-nak köszönhetően, ami lehetővé teszi attraktív kedvezmények kimerítését (10-50%), ami lehetővé teszi több mint 50 legnagyobb attrakció és LIPTÓ üdülőhelyeinek meglátogatását. Bővebb infó: http://www.liptovcard.sk/en