Régió Liptov

Szlovákia egyik legszebb sarka a Liptó – régió Krivántól a Kis-Fátráig.A Liptó régiónak ideális földrajzi adottságai és csodálatos természete van, mely nem túl nagy helyen koncentrálódik. Liptó a természeti szépségeinek, adrenalin élményeinek, termálforrásainak, folklórnak, népi hagyományainak, barlangjainak, építészetének és történelmének köszönhetően Szlovákia elsőszámú úti célnak számít az egész év folyamán.

Liptót Szlovákia legmagasabb hegyei veszik körül, Magas Tátra, Nyugati Tátra és északon a Choc-hegység, délen az Alacsony Tátra, nyugaton a Nagy-Fátra és keleten a Poprád medence. Szlovákia leghosszabb folyója szeli ketté a Vág, mely 43,5 km hosszú és annak mellékfolyója a Belá. Továbbá itt található a Liptovská Mara víztározó. A földalatti szépségek titkát felfedi a három látogatók számára elérhető barlang – Demänovská jégbarlang és a Demanovská Szabadság-barlang Demanovska völgyében, valamint Stanišovská barlang Liptovsky Jan-on.


A régió aktív látogatóinak rengeteg sport, turisztikai és adrenalin lehetőségek várják. Raftingtól kezdve, evezésen, sziklamászáson, kötél vagy bob pályákon, siklóernyőzésen, városnéző repülésen, kerékpárparkokon, hegyi kordékon keresztül egészen a sí-, snowboard- és freeride pályákig a tél folyamán. És az aktív pihenés után a Liptó  pihenést kínál az aquaparkok termálforrásaiban.


A történelem iránt érdeklődő látogatóink is megtalálják számításukat Likava, Liptói öreg vár és a Liptovky Hrádok várának látogatása alkalmával, ahogy a Havránok kelta település látogatása folyamán a Liptovská Mara víztározó mellett, a Vlkolinec falucska látogatásával, mely sajátos építészetének köszönhetően az UNESCO által védett világörökség része. Látogatottak a Pribylina liptói falu múzeuma, az artikuláris fatemplom Sväty Kríž községben, Juraj Jánošík múzeum, Fényképek háza, Liptói múzeum együtt a Juhpásztor múzeummal, mely Európában egyedülálló.


A hagyományokra épül több rendezvény is, melyek megrendezésre kerülnek az év folyamán. A folklór fesztiváloktól kezdve a koncerteken keresztül egészen a sport és adrenalin rendezvényekig. Liptó ismert gasztronómiai specialitásairól is, melyeket érdemes megkóstolni a hagyományos, kolibának nevezett favendéglőkben vagy a modern vendéglátó egységekben.

Megismerheti Liptó szépségeit előnyös árakon köszönhetően a speciális LIPTOV Region Card kedvezménykártyának, mely lehetővé teszi attraktív kedvezmények (10 - 50%) érvényesítését belépőkre a LIPTÓ üdülőhelyeibe és a régió több mint 50 legnagyobb attrakciójára. Több információ a www.liptovcard.sk/sk oldalon

 

 

Részletes információkat a Liptó régióról megtalálja a www.visitliptov.sk oldalon.
Liptó nyáron


Liptó télen


Aquapark Tatralandia

Fedezze fel a helyet, mely tele van kalanddal és szórakozással egy helyen az egész év folyamán.

AQUAPARK TATRALANDIA →